Beelitz Heilstatten

Beelitz, een klein stadje onder de rook van Berlijn. Je kan er heerlijk eten, oa. asperges, maar ook het Griekse restaurant heb ik als aangenaam ervaren, zeker naarmate de avond vorderde en de ouzo per karaf vloeide. Wat een kater was dat de volgende ochtend!

Maar goed, Beelitz is ook bekend van het verlaten ziekenhuiscomplex. Het is 1 van de meest bekendste en grootste leegstaande complexen in de regio Berlijn. Persoonlijk vond ik het ook een van de prachtigste locaties waar ik geweest ben. Ik ben hier geweest in 2012 en naderhand in 2013 nog een keer.
Het complex is in de 19e eeuw gebouwd als luxueus sanatorium. Het bestond uit meerdere gebouwen, ruim 60 en er was een gedeelte voor mannen en een gedeelte voor vrouwen. Hier werden vooral mensen behandeld met tuberculose.


In de Eerste en Tweede Wereldoorlog is het gebruikt als militair hospitaal. De dictator, Adolf Hitler, heeft hier tijdens de Eerste Wereldoorlog als korporaal ook nog een tijdje doorgebracht. Direct na de Tweede Wereldoorlog kwam het complex in handen van de Russen, die het complex ook als militair ziekenhuis hebben gebruikt. Het complex was zelfs het grootste Russische militaire ziekenhuis buiten Rusland en dat is het gebleven tot na de hereniging van Duitsland.