Fotodocumentaire in een Roma wijk, Roemenie

Na wat maanden dubben of ik nou wel of niet zou gaan was het eind september dan zover! De fototrip naar Roemenie.

Ooit wel eens reden gehad om eens flink te klagen?? Ik wel! Maar waar ik aan het fotograferen was, slaat alles.. Een zigeunerwijk in de plaats Floresti, Roemenie... Wat een week..Het contrast tussen armer dan arm en de rijkdom. Gezinnen van 6 personen welke op 15m2 leven, het bed delen met elkaar en geen of nauwelijks kunnen douchen met warm water... Niet te geloven dat dat mogelijk is in datzelfde Europa waar we met z'n allen leven.

image.jpg

De dagen gaan als vanzelf En snel ook! Zoveel te zien, gezien en gefotografeerd! Van oude Roemeense staatsfabrieken ( een beetje urbex hoort er uiteraard ook bij :-) ) tot oude vrouwtjes die door het dorp trekken met een veelvoud van plastic zakken op hun rug. Het is een land van grote tegenstellingen... Het ene moment sta je in een super mall met de KFC en winkels van Armani en duur kristal en 10 kilometer verderop sta je in een Romawijk. Apart, maar ook bijzonder. 

Het bezoek aan Pata Rat heeft een diepe indruk achtergelaten. Niet alleen qua dingen die je ziet, maar ook zeker qua geur. Je ruikt op een gegeven moment zelf als een menselijke Kliko.

image.jpg

In Pata Rat wonen en werken de Roma's op een vuilnisbelt. Geen stromend water, sanitaire voorzieningen zijn er niet. De kleine kinderen spelen hier in hun blote kont op de vuilnisbelt en worden opgevoed door hun broertjes en zusjes.

In de loop van de week hoor je ook verschillende, soms schrijnende verhalen. Varierend van alcoholmisbruik tot mishandeling en nog erger. Maar daarentegen heb ik ook gezien welke mooie dingen er gedaan worden voor de kids door een Nederlandse stichting. Ze worden onderwezen, krijgen eten, drinken en persoonlijke aandacht.